O ekologicznej żywności mówi się ostatnio bardzo dużo, choć nadal nie tak wiele, jak powinno. Żyjemy w czasach, w których ciągle się pędzi. Wszystko ma być łatwo dostępne, szybkie i tanie. Taka właśnie stała się również żywność, którą spożywamy, dzięki której żyjemy. Niestety nie wynika z tego wiele dobra. Przez stosowanie sztucznych nawozów i antybiotyków cierpi przede wszystkim środowisko, ale również ludzie. Ludzie, u których stwierdza się coraz to nowsze alergie i schorzenia. Wiele z nich może wynikać z długotrwałego spożywania słabej jakości żywności.
Jak rozpoznać żywność ekologiczną?
Na szczęście żywność ekologiczna jest coraz bardziej popularna, a co za tym idzie, coraz łatwiej dostępna. Jeszcze nie tak dawno można było ją otrzymać tylko w specjalnych sklepach. Aktualnie pojawia się ona coraz częściej nawet w dużych marketach. Jak więc wśród tylu produktów odnaleźć te ekologiczne? Sam napis o tym, że coś jest zdrowe bądź eko niestety nie świadczy o tym, że rzeczywiście tak jest. Producenci uwielbiają naginać fakty, by tylko sprzedać i wypromować swój produkt. Wszystkie produkty ekologiczne posiadają specjalny certyfikat. Najważniejszym z nich jest tzw. Euro liść (listek na zielonym tle). Taki certyfikat oznacza, że dany produkt przeszedł liczne kontrole dotyczące jego jakości i pochodzenia. Sklep ze zdrową żywnością charakteryzuje się tym, że posiada tylko ekologiczne produkty. Nie trzeba tam więc dokładnie oglądać każdej rzeczy. Zupełnie inaczej sprawa ma się w dużych marketach. Tutaj warto przyjrzeć się dokładnie każdemu produktowi, który z daleka krzyczy o swojej ekologiczności. Czytanie etykiet to podstawa.
Ekologicznie czyli zdrowo
Przeprowadzono dziesiątki, a nawet setki badań nad zdrową żywnością, które doprowadziły do wysnucia jednego najważniejszego wniosku: ekologiczna żywność naprawdę jest zdrowsza. Większość badań wykazuje przede wszystkim, że zdrowa żywność zawiera więcej witamin. Więcej witaminy C, więcej żelaza i magnezu, więcej antyoksydantów i kwasów tłuszczowych omega-3. Zdecydowanie jedzenie takich produktów jest po prostu zdrowsze. Często jest ono również smaczniejsze, ponieważ jest naturalne.
Chrońmy nasza planetę
Zaletą żywności ekologicznej jest również fakt, że sposób jej powstawania przyczynia się do dbania o naszą planetę. Sztuczne środki zanieczyszczają środowisko, niszczą je. Naturalne uprawy i hodowle przyczyniają się do żyzności gleby oraz bioróżnorodności gatunkowej. Ekologiczna żywność jest bezpieczniejsza dla środowiska naturalnego i dla człowieka. Im więcej osób będzie ją spożywać, tym lepiej dla całego świata – to pewne.
Staropolska Galeria Smaku
https://staropolskagaleriasmaku.pl/
ul. Krakowskie Przedmieście 41/14
20-076 Lublin
tel. 81 532 49 00