Kaszotto z indykiem to idealny pomysł na obiad dla osób, które mają duże zapotrzebowanie na białko. Zarówno kasza, jak i mięso z indyka zawierają spore ilości białka. Ponadto kasza zawiera dużo błonnika. Błonnik odgrywa ogromną rolę w procesie trawienia. Danie możemy wzbogacić dowolnymi warzywami tj. brokuł, marchewka, czy groszek. Odpowiednio przygotowane oraz doprawione kaszotto z indykiem to nie tylko samo zdrowie, ale i eksplozja smaków.
Jak ugotować kaszotto z indykiem
Do ugotowania kaszotto z indykiem potrzebujemy kaszy jęczmiennej, mięsa z indyka, dowolnych warzyw oraz kilku dodatków, które można znaleźć w każdej kuchni. Kaszę podsmażamy lekko na patelni z tłuszczem, po czym zalewamy ją winem. W tym samym czasie na osobnej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę filet z indyka oraz warzywa. Gdy mięso i warzywa się uduszą, wrzucamy je do ryżu, całość zalewamy bulionem warzywnym i lekko solimy. Kaszotto z indykiem dusimy tak długo, aż kasza będzie miękka i wchłonie cały wywar. Pod koniec duszenia dodajemy parmezan oraz doprawiamy do smaku. Potrawę dokładnie mieszamy. Podane na talerzu kaszotto z indykiem posypujemy parmezanem.
Przepis na kaszotto z indykiem, pieczarkami i kukurydzą
Kaszotto z indykiem, pieczarkami i kukurydzą ma bardzo wyrazisty smak. Do ugotowania potrawy potrzebujemy następujących składników:
- 200 g filetów z indyka
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 200 g pieczarek
- Puszka kukurydzy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml białego wina
- 400 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła klarowanego
- Pieprz, sól, oregano
- 50 g parmezanu plus parmezan do posypania
Na przygotowanie kaszotto z indykiem, pieczarkami i kukurydzą potrzebujemy około 30-45 minut.
Kaszotto z indykiem – wartości odżywcze
Kaszotto z indykiem zawiera dużo białka oraz błonnika. Białko buduje silne mięśnie oraz kości. Błonnik z kolei wspiera nasz układ trawienny, obniża poziom cukru we krwi oraz zapewnia nam uczucie sytości na długo po posiłku. Kasza jęczmienna zawiera dodatkowo szereg witamin tj. A, E, K oraz witaminy z grupy B. Dzięki temu idealnie wspiera ona nasz układ nerwowy. To również bogate źródło magnezu, cynku, żelaza oraz selenu. Dodatek warzyw to kolejne witaminy oraz minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Danie sporządzone z indyka, kaszy oraz warzyw zawiera jedynie niewielką ilość tłuszczu.
Kaszotto z indykiem – jakiego mięsa oraz jakiej kaszy użyć
Do kaszotto z indykiem możemy użyć dowolnego mięsa z indyka oraz dowolnej kaszy. W wyborze warto jednak uwzględnić czas gotowania kaszy oraz czas gotowania mięsa. Przy kaszy perłowej lepiej jest użyć filet z indyka. Jeśli zdecydujemy się na pęczak, możemy sięgnąć po mięso z udźca z indyka. Wówczas warto również skorzystać z twardych warzyw jak np. marchew, czy seler. Miękkie warzywa dodajemy wówczas dopiero pod koniec duszenia.
Kasza jęczmienna jest popularna w Polsce. Najczęściej gotujemy z niej krupnik na żeberkach. Jeśli lubimy urozmaicenie w kuchni, kaszotto z indykiem pomoże nam cieszyć się każdego dnia innym smakiem potraw. Wystarczy, że za każdym razem użyjemy innych warzyw.
Informacje o przepisach i mięsie indyczym dostarczył portal Wingsofquality.eu.