Gotowanie na parze

Specjaliści nie mają wątpliwości co do tego, że sposób przygotowywania posiłków ma wpływ na zdrowie człowieka. Każdego dnia, kiedy przygotowujemy jedzenia dla siebie i dla rodziny, mamy wybór, jaką metodę kulinarną zastosujemy. A wybór ten będzie mieć pozytywne lub negatywne skutki. Od wielu lat coraz więcej się mówi na ten temat, dzięki czemu świadomość ludzi jest coraz większa.

Dlaczego smażone potrawy są niezdrowe?

Każda osoba, której zależy na zachowaniu zdrowia, prędzej czy później uświadamia sobie, że na przykład smażenie potraw na głębokim tłuszczu nie jest zdrowym wyborem. Taka potrawa ma wtedy mnóstwo niepotrzebnego tłuszczu, więc jest znacznie bardziej kaloryczna. To prosta droga do nadwagi, otyłości oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. W dodatku smażenie sprzyja przypalaniu potraw, a wtedy tworzą się dodatkowo różnego rodzaju substancje toksyczne i kancerogenne. Lepiej więc dokonywać zdrowszych wyborów i przygotowywać potrawy z użyciem dozwolonych technik kulinarnych.

Najzdrowszym wyborem jest gotowanie na parze

Ten sposób pozwala na zachowanie największej ilości witamin i składników odżywczych w produktach. Dodatkowo zachowana jest największa ilość smaku. Niektórzy uważają, że trzeba posiadać specjalne sprzęty, aby gotować w ten sposób. Nic bardziej mylnego. Wystarczy zwykły garnek, do którego wlewa się wodę, oraz sitko, na którym układa się warzywa lub inne produkty przeznaczone do ugotowania. To wszystko. Całość wystarczy przykryć, aby zapewnić prawidłowy przepływ pary w naczyniu. Najszybciej tym sposobem można ugotować rybę. Nieco więcej czasu potrzebują warzywa. A najdłużej trzeba czekać, aż na parze ugotuje się mięso, jaja czy ryż.

Inną zalecaną techniką kulinarną jest klasyczne gotowanie w wodzie. Wszelkiego rodzaju zupy są polecane jako zdrowe posiłki dla każdego. Są niskokaloryczne i łatwostrawne. W dodatku zachowują niemal wszystkie witaminy. Jeśli komuś gotowanie w wodzie lub na parze wydaje się zbyt jałowe, może skorzystać także z pieczenia. Szczególnie w przypadku mięs daje to smak bardziej zbliżony do potraw smażonych. Także pieczona warzywa znajdą swoich zwolenników.