Na temat czerwonego mięsa spotkamy się z wieloma teoriami. Jedne mówią o tym, że powinniśmy je ograniczyć, a drugie o tym, że powinniśmy całkowicie wykluczyć je z naszej codziennej diety. Dlaczego tak jest? Czerwone mięso ma w zawartości o wiele więcej tłuszczu niż mięso białe. Zawiera ono głównie nasycone kwasy tłuszczowe, które bardzo szkodzą naszemu organizmowi.
Jakie choroby może powodować zbyt częste jedzenie czerwonego mięsa?
Czerwone mięso, spożywane w dużych ilościach, może prowadzić do zmian miażdżycowych, których następstwem może być zawał serca lub wylewu krwi do mózgu (jest to spowodowane zbyt dużą ilością nasyconych kwasów tłuszczowych w mięsie). Statystycznie potwierdzone jest także, że osoby spożywające więcej mięsa czerwonego, bardziej skłonne są do zapadania na choroby układu krążenia, metaboliczne, a nawet nowotwory.
O wiele bardziej zalecane jest przez lekarzy częste spożywanie mięsa białego, które ma całkiem odwrotny skutek, niż opisywane mięso czerwone. W mięsie białym znajdują się przeważnie nienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią organizm przez zmianami miażdżycowymi.
Podsumowując cały powyższy tekst, łatwo stwierdzić, że częste jedzenie mięsa czerwonego nie prowadzi do niczego dobrego. Jeśli nie potrafimy powstrzymać się od smaku tego mięsa, powinniśmy ograniczyć je w naszej diecie.