Niezwykłe właściwości miodu znane są już od czasów starożytnych. Przepełniony witaminami nektar sprawia, że nasz układ odpornościowy umacnia się, stawiając opór wielu chorobom. To właśnie dlatego nasze babcie zamiast cukru, dolewały nam miodu do herbaty. Współcześnie wiadomo, jak słodkość ta oddziałuje na nasz organizm.
Miód gryczany
Miód gryczany pozyskuje się z kwiatów gryki. Nie sposób pomylić go z innym gatunkiem miodu. Jego kolor przyjmuje odcienie bursztynu. Sama konsystencja jest płynna, a po krystalizacji do złudzenia przypomina esencję herbaty. Jego smak jest lekko piekący. Lecznicze właściwości tego wynalazku dotyczą układu krążeniowego. Miód gryczany korzystnie wpływa na oczyszczenie i wzmocnienie naszych naczyń krwionośnych. Doskonale nadaje się do diety osób starszych, m.in. chorych na miażdżycę. Oprócz tego przyspiesza proces gojenia się ran zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych. Miód może być przyczyną polepszenia naszej pamięci.
Miód spadziowy
Miód spadziowy jest najmniej słodki. Powstaje na bazie drzew iglastych i niektórych liściastych. Jego kolor jest zielonawy, a smak przybiera walory korzenne. Wpływ na zdrowie udowodnił działaniem jako syrop wykrztuśny. Może być zastosowany jako substancja działająca przeciwzapalnie czy przeciwbakteryjnie.
Miód lipowy
Kwiaty lipy natomiast pozwalają na pozyskanie miodu lipowego. Jego wpływ na zdrowie ma znaczenie w przypadku leczenia grypy czy przeziębienia. Dodatkowo jego działanie antybiotyczne szybko wyeliminuje bakterie z naszego organizmu. Wspomaga zasypianie i poprawia ciśnienie.
Miód wrzosowy
W przypadku miodu wrzosowego o brunatnym zabarwieniu możemy spodziewać się gorzkiego smaku. Jednak smak nadrabiają właściwości lecznicze. Miód wrzosowy wykorzystuje się przy leczeniu chorób układu moczowego, biegunki czy chorób jelitowych. Świetnie nada się również do likwidacji stanów zapalnych naszej jamy ustnej.
Miód rzepakowy
Miody z rodziny rzepakowych mają działanie detoksykacyjne. Łagodna dla wątroby substancja doskonale sprawdza się również w przypadku schorzeń serca czy chorobach górnych dróg oddechowych. Gojenie się ran również nie będzie problemem, gdy tylko zastosujemy miód rzepakowy.
Miód wielokwiatowy
Letnie kwiaty są głównym źródłem tworzenia miodu wielokwiatowego. Jest pełen słodyczy, co również przekłada się na nasze zdrowie. Świetnie sprawdza się w zwalczaniu dolegliwości typu: zmęczenie, stany zapalne gardła czy przeziębienie. Właściwości miodu wielokwiatowego wspomagają leczenie chorób serca oraz regulacji ciśnienia.
Czy miód jest zdrowy?
Teraz już znamy odpowiedź. W zależności od naszych dolegliwości warto dobrać odpowiedni rodzaj miodu do swojej diety. Może on stanowić doskonałą dawkę witamin chętnie jedzoną przez nasze pociechy ze względu na swoją słodkość. Dzięki temu dzieci chętniej zastąpią nim niezdrowe słodycze, a wydatkom na leki położymy kres.