Młody zielony jęczmień na odchudzanie i utrzymanie prawidłowej wagi

Jęczmień to czwarte ze zbóż, uprawianych na całym świecie. Dojrzałe ziarna jęczmienia spożywamy w postaci niezwykle zdrowych i sycących kasz, produkowany jest również z nich słód, stanowiący podstawę produkcji piwa oraz whisky. Natomiast suplementacja proszkiem, uzyskiwanym z młodych pędów jęczmienia  stanowi podstawę diet odchudzających, które nie tylko nie stanowią żadnego zagrożenia dla zdrowia, lecz wręcz przeciwnie – stanowią poważny zastrzyk siły i zdrowia dla organizmu. Z tego powodu młody zielony jęczmień został okrzyknięty super foods, czyli uznany został za produkt spożywczy o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych.

Spis treści:

  1. Jak się wytwarza zielony jęczmień?
  2. Jaki jest skład zielonego jęczmienia?
  3. Dlaczego młody jęczmień jest wskazany w diecie odchudzającej?
  4. W jakiej postaci przyjmować zielony jęczmień?
  5. Jakie są przeciwwskazania?

Jak powstaje młody zielony jęczmień?

Zielony jęczmień jest wytwarzany z odparowanego do postaci proszku soku z młodych liści jęczmienia, które mają około 7 dni lub z wysuszonych w wysokiej temperaturze  i sproszkowanych samych liści. Lepiej przyswajalny oraz wartościowszy w składzie jest  zielony jęczmień wyciskany z soku młodych liści. Na określenie tego cudownego suplementu diety używa się obu nazw wymiennie – młody jęczmień lub zielony jęczmień.

Młody jęczmień to produkt w 100% naturalny, a metoda jego produkcji nie wymaga dodawania żadnych środków chemicznych ani utrwalaczy. Proszek ma ciemno-zieloną barwą, a po rozpuszczeniu w wodzie uzyskuje się niezwykle zdrowy napój i pięknym, ciemnozielonym kolorze.

Jaki jest skład młodego zielonego jęczmienia?

Nazwa Super foods została nadany zielonemu proszkowi z jęczmienia ze względu na niezwykle bogaty skład:

  • białka – w szczególności aminokwasy, będące materiałem budulcowym białek (m.in.lanina, arginina, fenyloalanina, glicyna, histydyna, izoleucyna, kwas asparaginowy, leucyna, lizyna, metionina, seryna, treonina, tyrozyna, walina)
  • witaminy – beta karoten, kwas foliowy, witaminy z grupy B ( B1, B2, B3, B5, B6), witaminy „piękności” A, C (więcej niż w cytrynie) oraz E, witamina K,
  • minerały – żelazo, cynk,potas, fosfor, wapń, krzem, chrom, magnez, sód, wapń, kwas foliowy
  • chlorofil – nadaje jęczmieniowi piękny, zielony kolor.
  • selen
  • cholina
  • błonnik

Dlaczego młody jęczmień jest wskazany w diecie odchudzającej?

Nie tylko bogactwo witamin i minerałów oraz pozostałych składników stanowi o niezwykle korzystnym działaniu tej skromnej rośliny. O tym, jakie ma młody jęczmień właściwości decyduje również ich skład ilościowy. Na szczególną uwagę zasługuje chlorofil oraz błonnik.

Błonnik pokarmowy „podkręca metabolizm” i przyśpiesza przemianę materii. Dodatkowo, przeciwdziała zaparciom, usprawnia perystaltykę jelit i wiąże wodę. Błonnik, zawarty w zielonym jęczmieniu opóźnia wchłanianie tłuszczów. Oznacza to, ze zanim tłuszcz zostanie odłożony przez organizm w postaci „boczków”, zostanie z niego wydalony. Dodatkowo, usuwa związki toksyczne, wchłaniane razem z innymi pokarmami.

Kolejna właściwość młodego jęczmienia to spowalnianie procesu wchłaniania glukozy we krwi, co ma znaczenie nie tylko u osób dbających o dietę oraz odchudzających się, lecz również ma zastosowanie w profilaktyce wtórnej cukrzycy typu 2.

Chlorofil nadaje każdemu suplementowi diety z młodym jęczmieniem w składzie wspaniałą, zieloną barwę. Najważniejsze jednak, że wspaniale oczyszcza wątrobę i jelita, co jest szczególnie wskazane w diecie odchudzającej oraz przyśpiesza regenerację organizmu.

Na uwagę zasługuje również cholina, która reguluje gospodarkę lipidową, co również ma istotne znaczenie w utrzymaniu odpowiedniej wagi ciała.

W jakiej postaci przyjmować młody zielony jęczmień?

Suplementy diety z zawartością zielonego jęczmienia są dostępne w wielu postaciach. Zamówić go możemy w dobrych sklepach z suplementami, np. – https://www.sklepzycia.pl/mlody-zielony-jeczmien. Forma przyjmowania zależy od osobistych preferencji:

Młody jęczmień w proszku można rozpuszczać w wodzie lub dodawać do koktajli lub musów owocowo-warzywnych. Każda potrawa zmienia wówczas barwę (zielony chlorofil), z dodatkiem czerwonych owoców na brunatną. Specyficzny smak jęczmienia w proszku nie każdemu przypadnie do gustu, niektórzy określają go jako smak trawy.

Co ciekawe, proszek z zielonego jęczmienia jest wykorzystywany w przetworach kuchennych jako naturalny, a przy tym zdrowy barwnik spożywczy. Niewielka ilość proszku dodana do ciasta makaronowego pozwala uzyskać ciekawy, zielony kolor domowych klusek, a dodany do bitej śmietany zachwyci barwą dzieci.

Młody jęczmień w kapsułkach to sok zamknięty w kapsułkach z żelowej, rozpuszczalnej w żołądku otoczki. Kapsułkowa forma pozwala na dodawanie do składu dodatkowych składników, np. w kompozycjach detoksykujących z dodatkiem liści moringa i lucerny.

Młody jęczmień w tabletkach, podobnie, jak w kapsułkach przeznaczona jest dla osób, które nie przepadają za smakiem rozpuszczonego proszku w wodzie. Dodatkowo, taka postać nie wymaga odmierzania właściwej ilości cennego suplementu. Produkt dostępny w Sklepie Życia: https://www.sklepzycia.pl/mlody-zielony-jeczmien.

Jakie są przeciwwskazania do stosowania młodego jęczmienia?

Młodego jęczmienia nie powinny spożywać kobiety w ciąży oraz matki karmiące, mimo, że zawiera on dużo niezbędnego dla prawidłowej budowy kwasu foliowego. Natomiast kobiety planujące ciąże mogą uzupełniać bezpiecznie uzupełniać dietę o zielony jęczmień.

Nie jest również wskazany dla dzieci poniżej 3 roku życia.

Na ogół spożywanie suplementów diety nie powoduje żadnych skutków ubocznych. W przypadku początkowego okresu stosowania zielonego jęczmienia niektóre osoby mogą odczuwać lekkie biegunki lub przemijający ból głowy (efekt oczyszczania organizmu).